[O1] Odkręcone koło!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Classic
    • 2010
    • 8

[O1] Odkręcone koło!

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    sprzedam do O2:
    stalowe koła lub felgi 15" z kołpakami
  • MoFoSN
    Drive
    • 2009
    • 47

[O1] Odkręcone koło!

Witam wsyzstkich.
    Mam pytanie, czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia aby przednie koło mogło się odkręcić samoczynnie np. pod wpływem jakiegoś bicia lub czegoś innego.
    Pytam ponieważ miałem przygodę ostatnio, otóż jeżdząc normalnie w pewien dzień zaczęło mi coś bić w lewym kole, zatrzymałem się sprawdziłem niby wporządku było wszystko jednak po dojechaniu do domu bicie sie coraz bardziej zwiększało. okazało się że odkręciły się śruby trzymające koło. W jaki sposób?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

może były niedokręcone, może są niewłaściwe, może ktoś je posmarował...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• MoFoSN
        Drive
        • 2009
        • 47

Dlatego pytam czy ktoś nie spotkał się z takim przypadkiem. Teoretycznie mogłem już jakiś czas jeździć z lekko odkręconym kołem i dopiero teraz sie poluzowały śruby. Biore też pod uwage działanie osób trzecich :-/ ewentualnie pomyślałem że mogly sie same odkręcić

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez MoFoSN
          Dlatego pytam czy ktoś nie spotkał się z takim przypadkiem.
          Ja w przypadku niedokreconego kola odpwiednia siłą

Komentarz

• Rafał 82
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 150
            • Superb II (3T4)

czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia aby przednie koło mogło się odkręcić samoczynnie np. pod wpływem jakiegoś bicia lub czegoś innego
            Istnieje możliwość "samoczynnego" odkręcenia, jeżeli śruby były dokręcone zbyt słabo.

Komentarz

• wm71
              Ambiente
              • 2009
              • 109

Dlatego pytam czy ktoś nie spotkał się z takim przypadkiem. Teoretycznie mogłem już jakiś czas jeździć z lekko odkręconym kołem i dopiero teraz sie poluzowały śruby. Biore też pod uwage działanie osób trzecich :-/ ewentualnie pomyślałem że mogly sie same odkręcić
              Miałem taki przypadek w ś.p. Polonezie.
              Tydzień wcześniej założone miałem nowe opony , i podejrzewam że ktoś je próbował ukraść :evil:

Komentarz

• Aras
                Ambiente
                • 2008
                • 163
                • Citigo

Dokładnie, albo nie dokręcone przy wymianie, albo ktoś chciał Ci zrobić kuku i odkręcił... Tym bardziej że w OI śruby mi się tak dokręcały w czasie eksploatacji że miałem zawsze problem z ich odkręceniem.
                PS. sprawdź gwinty

Komentarz

• MoFoSN
                  Drive
                  • 2009
                  • 47

Teraz są dokręcone już dobrze pojeżdze troche i sprawdze czy któraś się nie poluzowała, jeśli tak to rzeczywiście może być coś z gwintem.
                  Od teraz będe sprawdzał co jakiś czas wszystkie koła :P bo to sie mogło skończyć tragedią!

Komentarz

• Witek1952
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 196

Witam też kiedyś poluzowało mi się tylne koło w Hondzie. Nie wiem czy to nie była próba kradzieży. Od tej pory oglądam koła przed jazdą. Pozdrawiam.
                    Witek

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

MoFoSN, jest możliwe poluzownie się śrub gdy były za słabo dokręcone , znam przypadek z autopsji niestety że koło poluzowało sie po 800km, na pewno jakiś wpływ maja nasze drogi , wibracje i rezonansy które się przenoszą na koła sa ogromne.
                      z drugiej strony samochody które sa świeżo sprowadzane i były serwisowane na zachodzie maja tak lekko przykręcane śruby że włos się jeży na jajkach , i to wszystko zgodnie z e sztuka , momenty dokręcania śrub na stalowych kołach są bardzo małe.
                      dość powiedzieć że czasami wystarczy założyć na koło (śrubę) które jest w powietrzu , na przykład tylne bez zaciągniętego ręcznego , klucz krzyżakowy i mocno szarpnąć a śruba sie odkręci.

tak więc proponuje w świeżo sprowadzanych autach dobrze sobie posprawdzać dokręcenie , a najlepiej podjechać do wulkanizacji i zdjąć koła żeby zobaczyć jaki jest stan opon od wewnątrz..., czasami można sie bardzo zdziwić :roll: ..i przestraszyć :twisted:
                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• jezy
                        Drive
                        • 2008
                        • 49

nie tak dawno tez mialem sytacje ze srubki mi sie poodkrecaly, ale stawiam na slabo dokrecone sruby niz na kradziez
                        sprzedam fotele RS,
                        Jeep SRT8 MY08

Komentarz

• MoFoSN
                          Drive
                          • 2009
                          • 47

Zamieszczone przez leszekmw
                          MoFoSN, jest możliwe poluzownie się śrub gdy były za słabo dokręcone , znam przypadek z autopsji niestety że koło poluzowało sie po 800km, na pewno jakiś wpływ maja nasze drogi , wibracje i rezonansy które się przenoszą na koła sa ogromne.
                          z drugiej strony samochody które sa świeżo sprowadzane i były serwisowane na zachodzie maja tak lekko przykręcane śruby że włos się jeży na jajkach , i to wszystko zgodnie z e sztuka , momenty dokręcania śrub na stalowych kołach są bardzo małe.
                          dość powiedzieć że czasami wystarczy założyć na koło (śrubę) które jest w powietrzu , na przykład tylne bez zaciągniętego ręcznego , klucz krzyżakowy i mocno szarpnąć a śruba sie odkręci.

tak więc proponuje w świeżo sprowadzanych autach dobrze sobie posprawdzać dokręcenie , a najlepiej podjechać do wulkanizacji i zdjąć koła żeby zobaczyć jaki jest stan opon od wewnątrz..., czasami można sie bardzo zdziwić :roll: ..i przestraszyć :twisted:
                          I jest to bardzo możliwe bo samochód niedawno sprowadzony z Austrii. Fakt faktem że przejechałem już nim około 2000km no ale w zasadzie to śruby mogły być niedokręcone aż tak dobrze i z czasem na tyle się poluzowały ze stało się to niebezpieczne
                          Dzięki wszystkim za odpowiedzi. pozdrawiam

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

Chyba przedmówcy mają 100 % rację - nic się samo nie robi.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Sebastian_M26
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1823
                              • Superb II (3T4)

leszekmw,
                              Czy jest możliwe aby koło dokręcone 120 Nm odkręciło się same?
                              Chyba na zachodzie dokręcają koła momentem zalecanym przez fabrykę?
                              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• czarny108
                                Drive
                                • 2006
                                • 92

Re: Odkręcone koło!

Ja miałem taki przypadek. Jechałem z Wrocławia do Krakowa autostradą. Dojechałem, co okazało się dzień później na jednej śrubie. Cztery były odkręcone piąta odrobinę poluzowana.

Witam wsyzstkich.
                                Mam pytanie, czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia aby przednie koło mogło się odkręcić samoczynnie np. pod wpływem jakiegoś bicia lub czegoś innego.
                                Pytam ponieważ miałem przygodę ostatnio, otóż jeżdząc normalnie w pewien dzień zaczęło mi coś bić w lewym kole, zatrzymałem się sprawdziłem niby wporządku było wszystko jednak po dojechaniu do domu bicie sie coraz bardziej zwiększało. okazało się że odkręciły się śruby trzymające koło. W jaki sposób?

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez czarny108
                                  Ja miałem taki przypadek. Jechałem z Wrocławia do Krakowa autostradą. Dojechałem, co okazało się dzień później na jednej śrubie. Cztery były odkręcone piąta odrobinę poluzowana.
                                  chyba Cie poniosło kolego :roll: :diabelski_usmiech

Sebastian_M26, teoretycznie nie , ale słyszałem o przypadku kiedy koło odkręciło się po 12 tyś km , koło w nowym samochodzie , nigdy nie odkręcane , samochód nigdy nie zostawiany tak żeby ktoś mógł poluzować , historię znam od wiarygodnego gościa , samochód skoda fabia. tak więc wszystko się może zdażyc jeżeli chodzi o koła .

MOJA RADA - SPRAWDZAJCIE KOŁA PO RÓŻNYCH MECHANIKACH , WULKANIZATORACH ITD , TO TYLKO PARĘ MINUT

O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...